De druk op de huisartsenzorg op Texel is a groeiend probleem, waarbij patiënten vaker een beroep doen op hun huisarts dan in vergelijkbare gemeenten.
Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de gemiddelde patiënt op Texel maar liefst 4,9 keer per jaar een bezoek brengt aan de huisarts. Dit aantal ligt boven het gemiddelde in gemeenten met vergelijkbare kenmerken. In meerdere gemeenten ligt het aantal huisartsbezoeken per jaar lager, terwijl in sommige gemeenten het aantal juist hoger ligt. Slechts één gemeente heeft een vergelijkbaar patiëntenbezoek aan de huisarts als Texel.
In de regio, waartoe ook Texel behoort, heeft 55 tot 65 procent van de huisartsenpraktijken een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop afgekondigd. Deze praktijken nemen geen of slechts beperkt nieuwe patiënten aan. Hoewel specifieke cijfers voor Texel niet beschikbaar zijn, vormt dit fenomeen een toenemende uitdaging in de huisartsenzorg.
De Algemene Rekenkamer heeft het huisartsentekort in Nederland als 'nijpend' bestempeld, waarbij bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zoeken ruim 700.000 mensen een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of recente verhuizingen.
De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar 16 procent in 2034. Dit toekomstige tekort duidt op een groeiend probleem in de huisartsenzorg, met mogelijke implicaties voor de patiëntenzorg.
Bij spoedgevallen dient een huisarts binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Op Texel is de gemiddelde aanrijtijd voor een doorsnee patiënt slechts zeven minuten. Echter, er zijn variaties in wachttijden afhankelijk van de locatie, zoals in postcodegebied 1794 waar de aanrijtijd tot acht minuten kan oplopen.
De huisartsenzorg op Texel staat voor uitdagingen met toenemende patiëntencontacten, patiëntenstops en een groeiend personeelstekort in de sector. Het is essentieel om deze kwesties aan te pakken om de toegang tot noodzakelijke zorg voor alle inwoners te waarborgen en de kwaliteit van de huisartsenzorg te handhaven.