Recente cijfers van het RIVM tonen aan dat het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep voor kankerscreening op Texel lager ligt dan in gemeenten die sociaal het meest op Texel lijken. In 2023 daagde 71,6% van de Texelse bevolking op voor het bevolkingsonderzoek, tegenover 72,5% in vergelijkbare gemeenten.
Vergeleken met twee jaar eerder, is de opkomst op Texel gedaald. In 2021 kwam nog 72,4% van de bevolking opdagen voor de screening. Landelijk kregen meer dan 27.000 deelnemers in 2023 te horen dat ze kanker of een voorstadium ervan hadden dankzij het bevolkingsonderzoek en verbeterde behandelingen, wat heeft geleid tot een daling in het aantal sterfgevallen door kanker.
Niet alle kankersoorten zijn onderdeel van het bevolkingsonderzoek. In 2022 kregen 130.000 Nederlanders de diagnose kanker, waardoor het belang van zelf opletten blijft. Prostaatkanker is bijvoorbeeld een punt van aandacht vanwege de stijgende diagnosecijfers onder mannen.
De recente openheid van zangeres Emma Heesters over uitgezaaide baarmoederhalskanker zorgde voor een tijdelijke toename in het bevolkingsonderzoek naar deze ziekte. Op Texel leidden tumoren in een gemiddeld jaar tot 670 ziekenhuisopnames, met 156 sterfgevallen als gevolg. Dat komt neer op één op de drie sterfgevallen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten vastgesteld die sociaal het meest op Texel lijken. Druten, Maashorst, Stichtse Vecht, en andere plaatsen behoren tot deze selectie. Op basis van de RIVM-cijfers is het gemiddelde opkomstpercentage voor kankerscreening in deze gemeenten berekend.