Op het prachtige eiland Texel wordt van april tot eind september een opmerkelijk ecologisch onderzoek uitgevoerd binnen verschillende dorpen. Den Hoorn, De Cocksdorp, Oosterend, Oudeschild en De Waal staan centraal in dit onderzoek naar de broed en verblijfplaatsen van beschermde vogels en vleermuissoorten. Dit baanbrekende onderzoek dient als fundament voor de ontwikkeling van een Soortenmanagementplan met een groen hart.
Het doel van dit onderzoek is niet alleen van ecologische aard, maar ook gericht op het gemak van de inwoners. Door de gegevens te verzamelen, wordt het mogelijk gemaakt voor Texelaars om op een milieuvriendelijke manier hun huizen te isoleren. Voordat essentiële stappen zoals isolatie genomen kunnen worden, moeten de effecten op beschermde soorten zorgvuldig worden beoordeeld.
Als bewoner van een van de genoemde dorpen kunt u de onderzoekers tijdens hun veldwerk tegenkomen, zelfs 's avonds en 's nachts, wanneer vleermuizen het actiefst zijn. U herkent de teamleden aan hun reflecterende kleding en legitimatie. Met verrekijkers en warmtebeeldcamera's observeren ze de biodiversiteit, ook vanaf openbare achterpaden achter woningen.
Een cruciaal aspect van dit onderzoek is het Soortenmanagementplan (SMP). In spouwmuren en daken vinden we vaak wettelijk beschermde dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Het isoleren van woningen kan hun leefgebied verstoren. Gemeenten voeren gezamenlijk ecologisch onderzoek uit om deze bedreigde soorten te beschermen, waardoor individueel onderzoek per woning overbodig wordt.
Wilt u meer weten over het isoleren van uw woning op een natuurvriendelijke manier? Bezoek websites zoals duurzaambouwloket.nl en natuurvriendelijkisoleren.nl voor handige tips en inspiratie. Samen zorgen we voor een groenere toekomst op Texel!